toggle
2017-04-01

石井直人 土鍋展と豆

東京での会期は明日までです。是非足をお運びください!
大阪/ MAISONでの会期中に行われた石井直人さんの土鍋を使った一夜限りの食事会。料理人は後藤しおりさん。その食事会のしつらえの中に紙漉思考室の紙があります。さりげなく紙を使ってくれるTERUHIRO YANAGIHARA さん、空間に溶け込んでいて嬉しく思います。DSC_0299

                           Photo: Manon de Vanssay, courtesy of TERUHIRO YANAGIHARA/
土佐楮の石灰で煮た赤っぽい紙を
マットとして

DSC_0174                           Photo: Manon de Vanssay, courtesy of TERUHIRO YANAGIHARA/

 


石井直人 土鍋展と豆

京丹波に登り窯を構える、陶芸家 石井直人が昨年末に窯入れした土鍋を、大阪と東京で展示します。
大阪では石井直人の土鍋をこよなく愛する、料理人 後藤しおりによる食事会が開かれます。

[ 大阪展 ]
日程:2017年3月24日(金) – 26日(日)
時間:12:00 – 19:00
会場:/ MAISON(541-0056 大阪府大阪市中央区久太郎町3-1-16 丼池繊維会館)

[ 東京展 ]
日程:2017年3月31日(金) – 4月2日(日)
時間:12:00 – 19:00 ※4月1日のみ15:00 – 19:00
会場:豆 / とう (154-0017 東京都世田谷区世田谷1-17-4)

/ 豆
後藤しおりによる石井直人の土鍋を使った一夜限りの食事会

日程:2017年3月24日(金)
時間:19:00 – 21:00 (受付18:30-)
会場:/ MAISON(541-0056 大阪府大阪市中央区久太郎町3-1-16 丼池繊維会館)
定員:10名 (先着・要予約)
参加費:5,500円(税込) ※当日現金にてお支払いください。
予約開始:3月17日(金)12:00から
予約方法:お名前 / ご連絡先を明記の上、ご連絡ください。
連絡先:rinko@teruhiroyanagihara.jp (担当:田中)
※予約開始前は無効になりますのでお気をつけ下さい。

石井直人 / 陶芸家
1954年 京都生まれ
1980年 広島大学総合科学部 安藤昌益研究 在学中より 環境問題の社会問題化に伴い「土」を探る。
1981−83年 広島県北部にて農耕生活
1984−87年 伊賀 土楽陶苑にて修行
1992年 京丹波町に原野を取得 開墾
1993年 庵、懐玄軒建設
1994年 登り窯を築く 古民家移築 初窯焼成
2009年 新工房 開設
日本国内の様々なギャラリーや百貨店などで発表、韓国ソウルにて個展
窯変の作品は 近年、欧州の美術愛好家などに評価されている。
www.dokkatouyu.com

後藤しおり / 料理人
ブータン料理店、野菜料理店などを経て2012年に独立。世田谷を拠点に、仕出し料理、出張料理人として活動。日常食、季節料理、御節句の弁当や詰め合わせなどの他、催事、会社への仕出しや出張料理を行なう。
www.gotoshiori.com

Naoto Ishii Exihibition

Ceramic artist Naoto Ishii, setting up the Climibing kiln in Kyotamba,
will exihibit his pots which were put in the kiln the end of last year in Osaka and Tokyo.
For Osaka,we will be holding a special dinner
by a chef Shiori Goto, who is also a lover of Naoto Ishii’s pot.

[ OSAKA ]
Date:24 (fri) – 26 (sun) March 2017
Time:12:00 – 19:00
Venue:/ MAISON ( 3-1-16 Kyutaromachi Chuo-ku Osaka 541-0056 Japan )

[ TOKYO ]
Date:31 (fri) March – 2 (sun) April 2017
Time:12:00 – 19:00
Venue:豆 / Tou ( 1-17-4 Setagaya Setagaya-ku Tokyo 154-0017 Japan )

/ 豆
Special dinner by Shiori Goto

Date:24 (fri) March 2017
Time:19:00 – 21:00 (reception 18:30- )
Venue:/ MAISON(3-1-16 Kyutaromachi Chuo-ku Osaka 541-0056 Japan )
Capacity:10 (reservation required, on a first-come- first-served basis)
Participation fee:5,500 yen(tax included) ※Please pay in cash on the day.
Reservation method:Registration starts on 17 (fri) March at 12:00.
※Please note reservation will not be accepted before the date.
※Please send an email of your name and contact information to Rinko@teruhiroyanagihara.jp

Naoto Ishii / Ceramic artist
1954, born in Kyoto
1980, He researched for soil during the study in Syoueki Ando research in Hiroshima University School of Integrated Arts and Sciences. During his study, along with the social problem of environmental issues he exploreed the “soil”.
1981-83, Agricultural life in north of Hiroshima prefecture.
1984-87, Training at Doraku touen in Iga province.
1992, Got wild field in Kyotanba-cho. He reclaminated the land.
1993, Built hermitage called “Kaigenken”
1994, Built a climbing kiln. Relocate the old folk house. Firing first kiln.
2009, Opening new workshop.
His works were presented at various galleries and department stores in Japan.
He held a solo exhibition in Seoul, South Korea.
“Yohen” in recent years, has been evaluated in European art lovers.
www.dokkatouyu.com

Shiori Goto / Chef
She founded her food studio in 2012 after working Bhutan restaurant, vegetable restaurant etc.
Based in Setagaya, Tokyo. She works as a caterer, catering chef. She does daily meals, seasonal dishes, lunch boxes and events.
www.gotoshiori.com

 

 

 

/ MAISON
3-1-16 Kyutaromachi Chuo-ku Osaka 541-0056 Japan
Open Hours: 12:00-19:00
Close: Wednesday and Thursday
Tel: +81(0) 6 6281 8049
Mail: hello@teruhiroyanagihara.jp

関連記事